Meestal ga je naar een psychoanalyticus als je je niet goed in je vel voelt. Het leven is moeilijk en je besluit om meer over je situatie te weten te komen en na te gaan hoe je anders kan leven, meer op je gemak met jezelf en anderen.

Je kunt uit persoonlijke interesse komen, met de wens om vrijuit te praten over wat er met je gebeurt en meer inzicht te krijgen. Of uit noodzaak, wanneer je geraakt wordt door iets dat pijn doet : je hebt de indruk dat je jezelf herhaalt in relaties zonder toekomst, je mist vertrouwen, je voelt overdreven schaamte in de omgang met anderen, je maakt  een crisis door met je partner, er is misbruik in het gezin, je hebt te maken met professioneel pesten, een burn-out, scheidingen, seksuele moeilijkheden.

De lijst van morele beproevingen die onze emoties raken en ons innerlijke leven op stelten zetten is lang : traumatische ervaringen, verslavingen, angsten en fobie├źn, schuldgevoelens, stress, depressies, remmingen, uitbarstingen van agressie, een onmogelijke keuze, verdriet, nachtmerries. Bovendien hebben al deze beproevingen fysieke gevolgen, je ervaart ze aan den lijve. En ze hebben ook een grote impact op het persoonlijke en relationele niveau : in de zoektocht naar onszelf, met onze partners, met kinderen en ouders, professioneel, onder vrienden.

Dit alles is pijnlijk, absoluut, maar er zit niets in dat het verdient om gestigmatiseerd te worden, zo is ons leven, bewogen, niet altijd simpel. Maar we kunnen het delen, zodat we onze weg erdoorheen kunnen banen.